CERMODERN ANKARA

Semra Özümerzifon’un son dönem çalışmaları “Rumelikavağı’ndan Anadolu’ya Ağ” projesi CerModern’de sergileniyor!

“Rumelikavağı’ndan Anadolu’ya Ağ” projesi Semra Özümerzifon’un İstanbul’un çeşitli balıkçı köylerinden topladığı atık balık ağlarıyla çalıştığı karışık teknik 3 boyutlu resim ve heykelleriyle, Kemal Şirin’in balıkçı köylerinde çektiği ağları ve balıkçıları konu alan fotoğraflarını bir arada sunan bir dizi sergiyi içeriyor.

Semra Özümerzifon’un resim ve heykellerinde orijinal renklerinde kullanılmış ağlar geleneksel boyanın ve kütle yaratan malzemelerin yerini alarak özgün bir ifade oluşturur. Kemal Şirin’in balıkçıların ağlarla çalışmalarını konu alan veya ağların derlenmiş hallerindeki doğal kompozisyonlarını yansıtan fotoğrafları, bu resim ve heykellerin esin kaynağını bir başka sanatsal açıdan izleyiciye aktarır.

Fotoğrafların somut içeriği ile 3 boyutlu resim ve heykellerdeki soyut renk ve form arayışının beraber sergilenmesi izleyiciye yeni bir deneyim sunmayı amaçlar. Atık balık ağları çevre sorunlarını da ister istemez akla getirirken, toplumsal ve bireysel düzeyde deniz, balık ve bunların insanlarla olan ilişkileri de çağrıştırılır.

Yoğun bir kentsel büyüme ve dönüşüm içindeki İstanbul’un balıkçı köyleri şehrin yıllardır, belki de yüzyıllardır, aynı kalmış sevimli bir yüzüdür. “Rumelikavağı’ndan Anadolu’ya Ağ” projesinin amacı, sanatseverlerle estetik betimlemeleri ve ağlardaki gizemi paylaşmanın yanında, İstanbul’un balıkçı köylerinden Anadolu şehirlerine bir esinti getirerek balık  ağlarıyla gerçek bir sanat paylaşım ağı yaratmaktır.

“Rumelikavağı’ndan Anadolu’ya Ağ” sergisi, 5-30 Mart 2013 tarihleri arasında CerModern’de ziyaret edilebilecektir.

Sanatçılar hakkında:

SEMRA ÖZÜMERZİFON

İstanbul doğumlu olan Semra Özümerzifon 1970 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden (Robert Kolej) mezun oldu. Necdet Kalay’ın atölyesinde resim çalışmalarına başlayan sanatçı 1980 de yerleştiği İsviçre’nin Cenevre kentinde dört yıl Güzel Sanatlar Akademisinde resim ve desen eğitimi gördü. Aynı zamanda Güngör Iblikçi’nin atölyesinde gravür çalışmalarını sürdürdü. Yurt içinde ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde birçok sergileri açıldı ve uluslararası fuarlara katıldı. Fransa’da ‘Fransız Kültürü Milli Federasyonu’ tarafından düzenlenen sanat fuarlarında Şeref Ödülüne ve Ramatuelle belediyesince verilen Ramatuelle kupasına layık görüldü. 2004-2005  yıllarında Santarita Akademisi’nin düzenlediği uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı. Lozan Üniversitesi İsviçre Sanat Araştırma Enstitüsü’nde kayıtlı bulunan sanatçı, 2007 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul’a taşıdığı atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

KEMAL ŞİRİN

Kemal Şirin, 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Tufts Üniversitesinden Ekonomi ve Psikoloji bölümlerinden mezun oldu. 1999-2006 yılları arasında ABD’de ve İsviçre’de ileri gelen finans kuruluşlarında çalıştı. 2006 da Türkiye’ye dönerek telekomünikasyon alanında iş geliştirme yöneticisi olarak çalışmaktadır. Fotoğrafa büyük ilgi duyan Kemal Şirin ünlü fotoğrafçı Çerkes Karadağ’dan portre dersleri aldı. Dünyanın birçok yöresini dolaşarak insanları yaşadıkları yerleri ve etkilendiği konuları fotoğraflarla belgeledi. İngiltere’nin en çok satan mecmuası Digital Photo da fotoğrafları yayınlandı. Aynı zamanda Pierre Loti Fransız okulunun Atelier Loti (www.atelierloti.com) isimli tiyatro bölümünün devamlı fotoğrafçısıdır.

Kaynak: http://www.cermodern.org