Rodos Modern Sanat Müzesi başkanı Mary Savaidu-Kaburopulu’nun sunusu (2007)

Bugün Semra Özümerzifon’un resim sergisini takdim etmekten gurur duyuyoruz. Bu sergi 13. yy. da yaşamış, yazılarıyla birliği, sevgiyi, yaradılış birliğini yaymış, çok yönlü bir kişilik olan Mevlana’nın felsefesinden esinlenmistir.

Semazenlerin sufi müziği eşliğinde gerçekleştirdikleri sevgiye ve birliğe davet… Sergide evrensel birlik ahenkli şekiller ve renklerle ifade edilerek  sınırların belirsizleştiği kompozisyonlarda doruğa ulaşır. Bu sergi başka bir tartışmaya da yol aciyor. Bu da, modern formlar ve kişisel yorumlarla bir sanatçının geleneğinin içinden ilham alması. Bu, Semra gibi, bir sanatçınınn geleneksel kültüründen ilham alıp onu modern bir şekilde ve özgün bir yaratıcıkla ifade etme ihtiyacına hizmet ediyor. Zamanımızın modern, karizmatik ve kozmopolit bir sanatçısının geleneğine uzanması ve bunu modern yaratılarla, sembollerle ve yeni gösterilerle resimlerine sunması.

Estetik uyum, şevk, ve olgun sanatsal yaratıcılığı içeren resimlerindeki güçlü ifade ve özgünlüğün her zaman devam etmesini dileriz.

Bayan Kamburopulu’nun  İrida TV spikeriyle Semra Özümerzifon’la yapılan söyleşiden önceki konuşması:

Spiker:  Dün akşam Akdeniz kasabasında Aşevi kapılarını açtı. Semra Özümerzifon’un resim sergisi; dediğimiz gibi bu sergi çok özel çizimlere sahip, resimler Mevlana’nın felsefesinden ve düşüncelerinden esinlenerek çizildi.

Mevlana 13. Yüzyılın çok yönlü bir kişiliği idi, o ki sözleri ile tüm insanları birleşmeye, var oluşa, oluşturmaya ve sevgiye çağırıyordu. Bu felsefe üstünden Türk ressam çizimlerini odakladı, dünden beri de Rodos Belediyesinin Modern Sanat müzesindeki Aşevi’nin bu özel odasında sergileniyor.

Gerçekten çok özel bir sergi. Dervişlerle ilgili, kendi etraflarında dönen dansçılar ve gerçekten bu sergiyi görmeye değer. Bu resimlerden bazı örnekler görüyorsunuz, hâlbuki birazdan yapılacak röportajlarda hem ressamla hem de Modern Sanat Müzesinin müdürü Bayan Meri Kamburopulu bizi dolaştıracaklar.

İlkin ilk röportajımızla başlayalım. Bayan Kamburopulu bize hem sergiden hem de bu yıl yapılacak etkinliklerden bahsedecek.

M.K. Hoş geldiniz, bizi ziyaret etmekle onurlandırdığınız için ve Modern Sanat Müzesinin neler yaptığını görmeye geldiğiniz için teşekkür ederim. Bu sergi için bahsetmeden evvel Müzenin bu sene için hazırladığı etkinliklerden söz etmek istiyorum.

Bir sergi Simi meydanında başlamıştır ve bir ay daha devam edecek ziyaret etmek isteyenler için söylüyorum. Yanı sıra Bayan Semra Özümerzifon’nun doğru telaffuz ediyorsam, tabloları sergileniyor.

Bu tablolar Mevlana’nın felsefi düşüncesinden esinlendiler, Mevlana 13. Yüzyılın çok yönlü bir kişiliği bunu göreceğiniz gibi Semra çizimlerine aktardı. Nasıl mı aktardı? Bir dansın içinden, çünkü Mevlana’nın fikirleri Sufilerin müziği eşliğinde dervişlerin dansları ile ifade ediliyordu, yani bu kefareti hissedinceye kadar dans ediyorlardı, bunu da aynen tablolarda görüyoruz; isterseniz girip görebiliriz.

Spiker: Tabloların önünde duracağız. Bildiğimiz dervişler bunlar değil mi?

M.K. Evet bildiğimiz dans eden dervişler, bunu görüyoruz, yani burada Semra’nın tablolarında 2 tür dans görüyoruz, dervişlerin dansını fakat renklerin karışımından doğan dansı da görüyoruz, resmin sonuna doğru renklerin soluşuna, ta ki çizgiler, biri öbürüyle kaynaşıp iç içe giriyorlar; görüyoruz ki sonuna kadar resim öyle devam ediyor.

Çok önemli olduğunu da belirtmek isterim, bilmiyorum özgeçmişini okudunuz mu, 20 sene Cenevre’de yaşamış bir Bayan, seçkin ve önemli olanı da, ilham verici geleneğini dönüp tanıtıyor, modern iletişimli kodlar yorumluyor resimlerinde.

Bu sergi hakkında benim görüşlerim bunlardır.

Spiker: İçeri girip sergiyi dolaşacağız şimdi, Kaç gün daha açık olacak?

M.K. 3-4 gün daha açık olacak çünkü yanılmıyorsam sergiden sonra İstanbul’da bir işi var, bu sergiden sonra bir pul sergimiz olacak pulculara, sonra burada Galeride çalışan Bay Panağo’nun koleksiyonunu sergileyeceğiz, sonra Bay Arabacının büyük bir sergisi olacak, kendisi çok büyük bir sanatçıdır, metalden eserler yapıyor.

Spiker: İçeri girip tabloları görelim ve sizin yardımınızla ressamla da konuşalım.

  1. Spiker: Bu güzel ortamdaki Aşevi’nin içine girip sergiyi dolaşalım. Ressam bize eserlerini anlattı, gerçekten çok çarpıcı.

Kendisini dinleyelim…

<< Önceki Sayfa    Sonraki Sayfa >>

.